Unica rezervație de bujori de stepă din țară (Zau de Câmpie, Mureș)

bujorul de stepa

La 40 de km de Târgu Mureș se află singura rezervație de bujor de stepă din țară.
Rezervația se întinde pe circa 3,5 hectare și include peste 350 de specii de plante, principala fiind bujorul de stepă (Paeonia tenufolia L).

Inaugurată în anul 1932 de botanistul Alexandru Borza, rezervația a fost întreținută de un localnic, Marcu Sâncrăianu, până după anul 2000. În prezent, custode este Ciprian Cenan care încearcă să o promoveze pe toate căile posibile.

Luna aprilie este cea mai prielnică pentru a vedea bujorii în toată splendoarea (spre finalul lunii deja încep să se scuture).
Accesul spre rezervație se face pe jos sau cu mașina din DJ151, de la care mai sunt circa 3km de urcuș pe un drum parțial asfaltat.

Din păcate, nu se percepe taxă de intrare, în anumite momente ale anului traficul poate fi intens. Poate prea intens, căci selfie-urile din lanurile de rapiță se mută în tufele de bujori, iar românii care s-au plictisit de mâncat semințe în fața televizorului, vin cu cățel și cu purcel să le mănânce în rezervație…

Iar dacă tot v-au purtat drumurile prin județul Mureș, pe timpul verii vă puteți plimba și printre lanurile de lavandă de pe dealurile Mădărașului. Desigur nu puteți rata o plimbare prelungită prin Târgu Mureș – asta în orice anotimp.

Leave A Comment