Tărâm cu miros de lavandă la Mădăraș (Mureș)
Dacă visezi să vezi câmpuri de lavandă precum cele din Provence, le poți găsi la Mădăraș, jud. Mureș, la circa 20 de kilometri de Târgu Mureș.
Proprietarii plantației de lavandă de la Mădăraș mediatizează intens zona și organizează an de an Festivalul Lavandei la final de iunie – început de iulie. Cu suces, îndrăznesc să zic, după numărul mare de vizitatori pe care i-am văzut doar în ora pe care am petrecut-o eu acolo.
Plantația ajunsă la maturitate acoperă 3 hectare, iar lângă aceasta, se pot admira șiruri de tufe tinere care se întind pe alte 2 hectare.
Pentru a acoperi costurile organizatorice și a susține proiectul, se cere o taxa modică și se primește la schimb un buchet de lavandă parfumată. Totuși, unii vizitatori nu se mulțumesc doar cu buchetul oferit și se servesc singuri direct din plantație – considerând, probabil, că taxa nu e prohibitivă, ci că dimpotrivă, le oferă dreptul să rupă lavanda, în ciuda numeroaselor avertismente scrise de a nu face acest lucru. Unde mai pui și că tufele compacte înșiruite pe tot terenul, cât vezi cu ochii, nu-i împiedicăde regulă pe vizitatori să sară de pe un rând pe altul, călcând, desigur, florile…
Mai știi pozele acelea motivaționale, devenite virale, cu mesajele: „El este Ion/ Nu face ca Ion”? Ei, cam așa și cu turiștii din lanul de lavandă.
Pe lângă selfiurile în rapiță sau în lanurile de floarea soarelui, social media vuiește mai nou vara și de selfiuri în lavandă autohtonă. Cu atât mai mult cu cât la Mădăraș vizitatorii au posiblitatea de a face poze profesioniste, cu recuzită. Asta doar pe perioada festivalului.
Și tot în perioada festivalului, se pun la dispoziție locuri de campare, iar printre activitățile posibile sunt și ridicările cu balon cu aer cald.
Un highlight al evenimentului, zic eu: mierea cu lavandă. N-am încercat, însă am cumpărat de la un producător local miere cu scorțișoară, când am fost la rezervația de bujori de la Zau.
Lavanda e tot acolo și după încheierea festivalului și probabil se poate admira fără taxă, în liniște, fără aglomerație și fără nervii de a vedea cum unii consideră că plătind au și dreptul a distruge florile. „Tărmul lavandei” e puțin mai greu de găsit, e-adevărat, plantația aflându-se pe un deal, la circa 2 kilometri de drumul principal, lângă Mădăraș. Nu există indicatoare. De la Târgu Mureș se poate ajunge fie prin Pănet, pe drum asfaltat, însă îngust, fie pe la Band, cu o porțiune de circa 3-4 kilometri de drum neasfaltat. De la locul în care se lasă mașina se urcă circa 5 minute până la plantația propriu-zisă.
Iar dacă totuși nu ajungi la Mădăraș și vrei neapărat să te simți ca-n Provence, vestea bună e că în România au apărut în ultimii câțiva ani mai multe câmpuri de lavandă care se pot vizita. În Sălaj și în Timiș există câte două locații, în Alba și Cluj câte una, avem lavandă chiar și în Botoșani; iar în sudul țării, aproape de București, sunt plantații de lavandă în Călărași și în Prahova.
Orice câmp cu lavandă ai alege, a se vedea cu răbdare, ca în cazul multor altor obiective turistice din România.
Rosca Ovidiu
Multumim pentru vizita si material. Va asteptam in fiecare an in luna iuni-iulie pentru 3 saptamani de vizite pe Taramul Lavandei. Organizatorii Festivalului Lavandei 🙂
Pt a fi la curent cu postarile si anunturile legate de vizite accesati si dati un like la pagina: https://www.facebook.com/Tărâmul-Lavandei-115822455713126