Ana Giurcă (Corbii de Piatră, Argeș)

Lumea o știe mai degrabă drept fiica mamei Uța, vestita mama Uța din Corbii de Piatră, despre care s-au scris multe articole.

În amintirea mamei sale, Ana Giurcă a păstrat deschisă poarta căsuței albastre tradiționale din satul Jgheaburi. Așteaptă turiștii împletind veste de lână.

Eu am trecut pragul căsuței cu ocazia unui mic eveniment, astfel că turiștii s-au perindat în număr mai mare prin cele două încăperi ale casei. Însă de regulă nu sunt tocmai mulți.

Într-o conversație mai lungă, întreruptă de întrebări trecătoare, Ana Giurcă ne-a povestit curioșilor cum atât mama ei, cât și ea, s-au născut în casa aceea, despre pământurile pe care le avea tatăl ei, despre cum trăiau pe timpul copilăriei ei – cu grija gospodăriei, cum văruiau aproape săptămânal, cum învăța la lampă, cum se jucau împrejurul stâncii cunoscute sub numele de „jgheab” – de unde și denumirea satului, cum culegea zmeură în cotărci mari ca să o vândă. Ne-a spus și de un incendiu destul de puternic iscat acum câțiva ani la câțiva metri de căsuță, care a fost ferită de flăcări ca printr-o minune, căci materialul acoperișului ar fi luat foc instantaneu.

Astăzi, Ana Giurcă stă puțin mai la vale de casa mamei sale. Are multe de povestit dacă pașii vă poartă pe la poarta căsuței albastre din Corbii de Piatră. Doar să aveți răbdare să ascultați.

Leave A Comment