La pedale prin Călărași
Ferma Piscicolă Ciocănești – Mănăstirea – Frăsinet – Dănești – Dorobanțu – Ciocănești (ferma piscicolă). Circa 66km, diferență de nivel de circa 240m, parțial offroad.
Dacă crezi că județul Călărași nu are prea multe de oferit din punct de vedere turistic, nu te pot contrazice. Și totuși, ar fi câte ceva de făcut, în special dacă ești cicloturist pasionat.
În 2015, autoritățile călărășene, cu sprijinul Cycling Romania, Smart Atletic și mai târziu al WWF Romania, au inaugurat în județ 5 trasee cicloturistice al căror scop este impulsionarea comunităților locale din această zonă a Dunării (zonă altfel destul de săracă și puțin dezvoltată din punct de vedere economic). Eu am fost pe traseul 5 (parțial comun și cu traseul 1) – mai jos am lăsat trimiteri spre traseele din zonă.
Recomand traseul pentru:
- copii și adulți cu o minimă condiție fizică, dispuși să pedaleze câteva ore bune. Probleme minore ar fi distanța, traficul auto oarecum intens pe prima și ultima porțiune de drum (drum național asfaltat), inclusiv cu mașini de tonaj, sau condiția traseului pe porțiunea pietruită dintre Dănești și Făurei în zile ploioase;
- o ieșire lejeră, în natură, de o zi;
- (activitate conexă) o sesiune de observare a faunei la Ferma Piscicolă Ciocănești – ferma este parte a ariei naturale protejate Natura 2000 Ciocănești Dunăre, se întinde pe circa 230 ha și dispune și de un observator. Nu uita binoclul!
- (activitate conexă) o partidă de pescuit;
- achiziție de pește proaspăt sau carne de pasăre de la fermă (deși, în continuare încurajez vegetarianismul).
Nu recomand dacă:
- ai oroare de a pedala mai mult de 10-20 km;
- te plictisesc drumurile plate sau preferi adrenalina pe off road – diferența de nivel e mică și partea de off road, asemenea;
- ai rezistență mică sub arșița soarelui sau ploaie (în caz de) – există foarte puține zone de adăpostire.
Puncte de atracție:
- producători locali sau meșteri rudari din Ciocănești și Mănăstirea. Eu am trecut pragul atelierului lui Nea Vergică, din Mănăstirea, care ne-a dezvăluit câteva secrete ale meșteșugului său și tristețea (deja clasică) de a nu avea cui lăsa moștenirea meșteșugului , fiul lui nefiind interesat să o preia;
- Casa Memorială Alexandru Sahia, Mănăstirea.
Acum câțiva ani, într-o tură mai lungă de la Lehliu la Vama Veche, am făcut porțiunea dintre Valea Argovei și Călărași (pe-atunci nemarcată) cu trecere pe bac la Călărași spre Silistra și continuare spre mare. Recomand cu multă căldură ca alternativă la plictisitoarea A2. E un traseu deluros, cu Dunărea în stânga, cu sate frumoase și piesaje superbe. De reținut și că porțiunea Oltenița – Călărași se află pe coordonatele rutei EuroVelo6, pe care am parcurs-o de la Viena la Drobeta în 2015.
O hartă detaliată a traseelor (cu o serie de obiective turistice sau atracțiile locale și posibilități de cazare) aici.
O hartă detaliată a salbei de lacuri din județul Călărași, care se poate parcurge, pe bucăți, cu bicicleta, aici.