Ce să mai faci în Bavaria în perioada Oktoberfest

Am petrecut astă-vară o lună de zile în Bavaria și o mare parte din ea am stat într-un loc despre care am mai spus că e special, și pe care nu cred că îl veți găsi în ghidurile turistice.

E vorba de un orășel aproape de granițele cu Austria și Cehia, pe nume Neukirchen beim Heiligen Blut, aflat într-o zonă muntoasă, cu potențial turistic în special pe activități sportive, în orice sezon. Un orășel care poate fi considerat o alternativă la Munchenul agitat din perioada Oktoberfest. Sau o opțiune de relaxare după câteva zile agitate în capitala bavareză.

Când am fost eu, la început de vară, orășelul era cufundat într-o moleșeală aproape permanentă, indiferent de ziua săptămânii. Puținii oameni de pe străzi erau, de multe ori turiști. Pensiunile, multe la număr, păreau amorțite. Existența lor în număr atât de mare era, totuși, un indiciu că turismul în zonă există. Doar plăcuțele care anunțau meniul zilei sau disponibilitatea camerelor erau un semn că, dacă le treci pragul, cineva se va ivi din spatele unei tejghele.

Un orășel cu aproape la fel de multe Dacii pe străzi ca în orice alt oraș de provicine din România. Un orășel cu „parcări” pentru câini, piscină în aer liber gratuită, piață de vechituri o dată la câteva săptămâni, trasee marcate pentru bicicletă și drumeții, și un birou turistic cu o conexiune la internet mai bună decât în oricare altă zonă. Un orășel în care oamenii își iau pauză de masă și se bucură de o scurtă siestă de la 12 la 13 (cu excepția personalului de la supermarket).

Un orășel în care am văzut cel mai lung buletin de vot afișat ca model pentru Europarlamentarele germane (întâmplător eram acolo în timpul alegerilor). N-am reușit să mă duc să votez într-o localitate apropiată, așa că am vrut să văd cum se desfășoară votul la ei. Calm, relaxat, fără cabine. Tot la școala locală, ca la noi.

Un orășel cu un supermarket (care include și un serviciu poștal), câteva restaurante și pizzerii, o covrigărie, un magazin de articole sportive, o farmacie, o școală, două bănci, două biserici…și multe pensiuni, după cum spuneam.

Vara, Neukirchen este un loc excelent pentru plimbări pe dealuri cu o altitudine asemănătoare cu Tâmpa Brașovului, admirat arhitectura bavareză și lenevit în pensiuni cu servicii spa. Pentru bicicliști sau motocicliști, drumurile șerpuitoare și înguste ce leagă Neukirchen de alte localități din districtul Cham sunt un rai al pitorescului și al aventurii. Iarna, se poate schia.

Altfel, zona e cunoscută mai ales la nivel local sau la vecinii de peste granița apropiată; ghidurile turistice străine probabil nu o recomandă, deși are multe de oferit. Două autobuze locale leagă, cu o exactitate germană, Neukirchen de localitățile învecinate, la fel de pitorești. Iar la 10km se află Furth im Wald – un mic nod feroviar, de unde se poate ajunge la Munchen în circa 3 ore.

Anul acesta, Oktoberfest a început pe 21 septembrie și se încheie pe 6 octombrie.

Leave A Comment