Rodica Folea (Casa Folea, sat Peștera). Prima cabană turistică din România.

Când am fost eu la Casa Folea, nea Folea era în spital. Astfel că tanti Rodica rămăsese singură, cu toată treaba pe cap, atât cu gospodăria proprie, cât și cu cabana.

Casa Folea este cea mai veche cabană turistică atestată din România. Nea Folea s-a născut în casă și a fost singurul dintre frați care a rămas în sat, astfel că a și moștenit-o. Soții Folea au întreținut cabana și au înfrumusețat-o. Doar ei doi o întrețin, cu un mic ajutor de la o fată din sat. Pe lângă asta, tanti Rodica are grijă și de gospodăria proprie, aflată în aceeași curte.

Printre comenzile bogate de mâncare luate de la turiștii din cabană, tanti Rodica avea grijă de mica turmă de oi, cei câțiva porci, plus un mânz și foarte multe pisici aciuate pe lângă casă.

În plus de asta, tanti Rodica gătea personal pentru toți turiștii, mare parte din ingrediente fiind din gospodărie.

Printre picături, și cum cabana nu era foarte aglomerată, tanti Rodica ne-a povestit despre începuturile cabanei, pe când era ținută de socrii ei, despre perioada comunistă, când ea lucra la o fabrică în Zărnești, și despre copiii ei, plecați la oraș, în căutarea unui altfel de trai.

Recomand cu căldură o vizită la Casa Folea, ca să vă clătiți mintea de orice și să vă bucurați privirea cu niște priveliști încântătoare. (Un mic secret: Dacă la casa din fața cabanei nu e nimeni, o puteți ocoli și veți da de un leagăn care e așezat taman în buza de sus a văii; o încântare!)

Leave A Comment