Ce muzee ar mai fi de văzut în București (1)

Sunt fan muzee. Când eram la Tg. Mureș și veneam o dată pe an în București, mergeam aproape întotdeauna la Antipa. După ce m-am mutat în București, am explorat în tihnă aproape toate muzeele existente. Așa prăfuite și goale cum sunt (majoritatea), le-am căutat și explorat.

Iar acum, în București e vreme numai bună de explorat muzee. Cât nu se face prea cald și cât nu vin concediile. Și vreau să vă dau câteva sugestii de muzee departe de Calea Victoriei și despre care, poate, se aude doar cu ocazia Nopții Muzeelor. Însă muzeele n-au neapărat nevoie de vizitatori din oficiu, ci de vizitatori care plătesc acea sumă infimă pentru susținerea lor.

Urmează o listă cu instituții care țin de Muzeul Minicipiului București, cu expoziții permanente. Capitala are, însă, și muzee mai recente, mai moderne sau cu expoziții temporare. Aveți de unde alege și vizita.

Muzeul Bacovia

E la o stație RATB (STB) – sau 20 minute de mers – de la Eroii Revoluției. Eu l-am văzut acum câțiva ani, într-o duminică de iulie. M-a primit un curator care mi-a vorbit cu drag și îndelung despre muzeul căruia nu prea îi calcă nimeni pragul. Pentru un plus de publicitate chiar m-a lăsat să fac poze gratuit, poate, poate mai aduc oameni… Curatorul nu mai e acolo acum, însă casa memorială da. Mergeți!


Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu

O bijuterie aproape de Piața Victoriei – na, am mințit, că ăsta e lângă Șosea – cu niște picturi murale superbe. L-am văzut de două ori, prima dată tot într-o zi toridă de vară. Eram doar două persoane, iar doamna curator a avut chef de vorbă. Am aflat atunci mai multe despre situația casei și actualii moștenitori , care păstraseră pentru ei etajul, unde stăteau din când în când (nu știu dacă e la fel acum).

Colecția de Artă Ligia și Pompilu Macovei

E unul din muzeele mele preferate, situat aproape de Piața Unirii; văzut tot de două ori. Este, într-adevăr o colecție personală a soților Macovei, intelectuali, membri ai Partidului Comunist, care, au beneficiat de funcții importante la nivel european și care au profitat de aceasta pentru a-și spori colecția pe care, ulterior, au pus-o la dispoziția statului. Ignorați afinitățile politice ale soților Macovei și admirați colecția…

Din păcate, nu am imagini. Însă vă las aici un documentar realizat de Muzeul Municipiului București.

Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida

O altă bijuterie. E în Parcul Carol, dar în ciuda sutelor de plimbăreți de prin parc, nu știu câți îi trec pragul. Eu eram singurul vizitator când am fost…tot într-o vară, iar răcoarea din interior a fost binevenită. De văzut pentru zecile de exemplare de mașini, prototipuri, machete, motoare și alte cele. Aici găsiți singurele machete ale hidrocentralei Grozăvești și ale termocentralei Crângași.

Muzeul Pallady (Casa Melik)

De câteva weekenduri tot am drum prin zona Armenească și trec, mai tot timpul, pe lângă Muzeul Th. Pallady care stă cuminte, cu poarta deschisă. Cred că am văzut 4,5 persoane intrând, în total. Știați că muzeul se află în cea mai veche casă civilă din București? Singura, dacă nu mă înșel, care a păstrat cerdacul închis cu geamuri. Măcar pentru asta merită să îl vedeți!


Casele memoriale Rebreanu și Minulescu

Le pun împreună pentru că sunt ușă în ușă, în același bloc art deco din Cotroceni. Iar vremea de acum e excelentă pentru o plimbare pe străduțele din acest cartier, poate cel mai frumos din București. Sunt 2 apartamente. Curator e o doamnă care a fost alături, până în ultima clipă, de Pia Rebreanu. Și are la poveeeești…câte vreți. Timp să vă faceți!

Muzeul de Artă Veche Apuseană

L-am descoperit cu ocazia primei ediții a Nopții Muzeelor la care am participat. Nu știu câtă lume știe de el. În dreptul Fântânii Miorița sare în ochi casa Minovici (restaurată și repusă de curând în circuitul muzeal și ea), iar Muzeul de Artă Veche Apuseană este chiar după. Are o grădină splendidă!

Muzeul Arghezi

Îl recomand pentru a vedea căsuța lui Zdreanță, camerele cu iz de „Cântec de adormit Mitzura” și priveliștile (din poze) cu dealul Mărțișorului înainte de popularea masivă din anii 70-80. Când am fost eu, Mitzura Arghezi încă trăia și organiza la Mărțișor o întrunire literară anuală, de ziua lui Arghezi…

(Și nu, urmele de lăbuțe din cimentul de lângă cușca lui Zdreanță nu sunt ale lui Zdreanță, așa cum mi-a trecut mie prin cap…)

Muzeul Zambaccian

O altă preferință personală, poate și pentru că am stat îndelung în el când am lucrat la proiectul „Zoom pe Zambaccian”. Mai multe despre el am scris aici.

Pe lista muzeelor nevăzute încă în București am Casa memorială ”C.I.Nottara”, Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”, Muzeul „Prof. Dr. Victor Babeș”, Muzeul de Artă Recentă. Ce nu mă interesează ar fi casa din Primăverii sau ceea ce se cheamă Muzeul Simțurilor.

Sunt curioasă ce muzee ascunse cunoașteți și voi.

Leave A Comment