Libearty – aproape 100 de urși bruni liberi

urs brun

Până să ajung la Sanctuarul de urși de la Zărnești „Libearty” – cea mai mare rezervație de urși bruni din Europa (poate chiar și din lume) –, nu văzusem niciodată un urs brun în libertate, și nici lupi.IMG_8624

Sanctuarul reprezintă, să zicem, un fel de…azil pentru urșii cu traume apărute în urma maltratării sau a ținerii în condiții improprii, în diverse scopuri, a urșilor bruni. Sanctuarul este întreținut de Asociația pentIMG_8668ru Protecția Animalelor „Milioane de prieteni” și are în grijă, pe lângă urși, și o haintă de lupi și câteva căprioare.

Sanctuarul are o suprafață de 69 de ha și este organizat în mai multe țarcuri, suficient de mari astfel încât animalele să nu se simtă îngrădite. Oricum, unele dintre ele, în urma tratamentului îndurat, nu se deplasează în mai mult de câțiva metri pătrați. Iar altele, care s-au obișnuit cu teritoriul vast, au ajuns să și-l marcheze și să-l păzească – așa cum o face ursul Jean. Un urs în libertate acoperă un spațiu de 2-3 ha, și au suficient în țarcuri.

Sanctuarul este situat într-o zonă deluroasă, astfel încât țarcurile au un relief variat, cu spații luminoase și spații umbroase, și cu piscine în care urșii se pot scălda în zilele călduroase; de asemenea, țarcurile sunt prevăzute cu sârmă electrică… pe exterior, nu pe interior, pentru a preveni apropierea vizitatorilor.IMG_8673IMG_8682

În prezent, sanctuarul avea la începutul lunii iunie 95 de urși salvați din diverse surse – majoritatea aduși din grădini Zoo sau de la circ. În urma îngrijirilor primite, mulți și-au revenit (fizic și psihic) și s-au adaptat la libertatea aproape totală din sanctuar; alții au rămas cu sechele – precum ursoaica Ina, care se învârte continuu într-un cerc cu raza de 1  metru, pentru că atât îi permitea cușca ei în captivitate; sau precum ursul Max căruiai i-au fost scoși ochii pentru a deveni un animal de companie mai docil, și care acum stă într-un țarc special. Împreună cu Max și cu Ina mai stă și lupoaica Kyra, care a fost respinsă de haita pe care asociația o are în grijă.

Atât datorită spațiului din care provin, cât și a tratamenteIMG_8628lor, urșii care și-au revenit în totalitate, deși sunt complet adaptați vieții din sanctuar, nu ar supraviețui în habitatul lor normal. Astfel că urșii care ajung în grija asociației sunt ținuți până la sfârșitul vieții. Iar durata lor de viață este mai scurtă decât a urșilor liberi.
Asociația încearcă să prevină înmulțirea urșilor pe care îi au în grijă prin castrare. Se pare totuși că urșii din captivitate ating maturitatea sexuală mai repede decât un urs liber. De asemenea, sunt lipsiți de multe din deprinderile unui urs liber și nici nu hibernează sau hibernează pe perioade foarte scurte, pentru că știu unde găsesc hrană. Întreținerea ușilor aflați în prezent în sanctuar costă aproximativ 50000 EUR/lună.

Vizitarea sactuarului se face zilnic, la ore fixe, dimineața – 9, 10 sau 11 – adică în timpul orelor de hrănire pentru că doat așa urșii vin la marginea țarcurilor. Vizitele se fac doar cu ghid și doar pe un traseu special amenajat. În funcție de sezon și de ore, vizitatorul trebuie să-și asume riscul de a vedea mai puțin urși decât se aștepta (spre niciunul) – am aflat de la un vizitator că toamna există șanse de a vedea mai mulți pentru că nu se feresc de căldură. Se oferă și tururi ghidate în engleză.

Pe lângă prețul biletului (destul de ridicat, însă justificat), acțiunea asociației se poate susține prin donații, voluntariat, adopția unui urs pe perioade determinate sau promovarea sanctuarului și a activității asociației. Data viitoare când sunteți în trecere prin Râșnov sau Zărnești, sau plănuiți o tură în Piatra Craiului, dați o fugă și până la ursuleți.
IMG_8657

Leave A Comment