Delta Văcărești

delta vacaresti bucuresti

Pe măsură ce trece timpul, se aduc îmbunătățiri vizibile spațiului din Delta Văcărești, atât din punct de vedere al condițiilor create pentru protejarea faunei locale, cât și al condițiilor de acces și informare pentru vizitatori.

IMG_8765

Parcul Natural Văcărești are 190 de hectare, este parc natural urban și arie protejată din mai 2016; fauna include peste 95 de specii, printre care și câteva protejate, care însă se lasă căutate de curioși și răbdători.

Față de acum vreo șase ani, când am descoperit eu locul, s-au făcut numeroase acțiuni de ecologizare. Numeroase acțiuni de conștientizare a populației vizavi de valoarea locului. Destul de multe reportaje despre familia care locuia în parc, undeva în zona dinspre Sun Plaza, și ai cărei câini speriau trecătorii. S-au făcut zeci de acțiuni de informare prin vizite ghidate, cu diverse tematici. 

IMG_8774Poate cel mai interesat demers mi se pare cel al deschiderii Observatorului de la ultimul etaj din blocul T4 al complexului Asmita Gardens. Deși nu a fost foarte mediatizat, câteva mii de bucureșteni au reușit să ajungă la el. Vizitele la Observator se fac oricând, pe bază de programare.

La aproximativ un an de la declararea deltei Parc Natural, într-o plimbare, am constatat că s-au amenajat punctele de acces (de urcare, repectiv de coborâre a digului) care duc spre hățisul de vegetație.

IMG_8761

Iarna se puteau deja vedea căsuțele pentru păsări și adăposturile din stuf pentru vietăți. Pe lângă numeroasele acțiuni de ecologizare, asociația a montat indicatoare pentru distanțele până la anumite puncte de observare, panouri informative de-a lungul potecilor. S-a amenajat un foișor din lemn la marginea unei bălți, pe poteca ce pornește dinspre Asmita; oferă vedere perfectă asupra complexului rezidențial la apus, pe o parte, și asupra unui lanț de bălți, pe de alta – perfect pentru fotografi.

IMG_8788

Familia Enache, care locuia în parc, s-a mutat în primăvara lui 2017, cu tot cu căței și cu purcelul pe care-l aveau. Probabil că uneori mai circulă prin zonă oameni ai străzii. Uneori mai apar și vești proaste despre incendii iscate în interiorul parcului, în urma unor focuri aprinse intenționat, în ciuda interdicției. Vara sunt și căpușe. Și bineînțeles țânțari.

Pregătiți-vă temeinic, luați încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate, aparatul de fotografiat și faceți o plimbare în Parcul Natural Văcărești, în orice anotimp. E un tablou rupt din betoanele Bucureștiului.IMG_8815

În acest moment (2020), există patru observatoare și două foișoare și locuri de aprovizionare cu apă. Dacă nu mă înșel, în acest moment observatorul nu se mai vizitează. În schimb, echipa Asociației Parcului Natural Văcărești a extins considerabil paleta de posibilități de observare și cunoaștere a deltei, inlcusiv cu un program de voluntariat accesibil oricui, oricând.

Leave A Comment