Ulpia Traiana în varianta neaoşă
Întotdeauna i-am admirat pe italieni pentru faptul c-au ştiut să-şi pună în valoare “pietrele”, indiferent sub ce formă sau denumire. Complexurile lor antice atrag mii se vizitatori anual. Sarmizegetusa noastră oare câţi atrage?
Teoretic tot un vestigiu roman (activ începând cu sec II d.Hr, după cucerirea Daciei, până spre sec. IV d. Hr.), de o valoare inestimabilă, Colonia Ulpia Traiana a ajuns un fel de urmă de cetate într-o comună (Sarmizegetusa, jud. Hunedoara). Aproape deloc semnalizat, prea puţin vizitat, situl nu oferă aproape nimic celor care se duc acolo fără o bază de cunoştinţe. Poate doar nişte plăcuţe cu explicaţi şi hărţi ruginite şi mâncate de vreme.
S-au păstrat parţial zidurile solide, urme ale amfiteatrului, ale mai multor temple, fragmente de coloane şi de sanctuare ce rasar insolit în apropierea unor căpiţe de fân sau a noilor construcţii din beton, din comună. Câteva podeţe şubrede de lemn fac legătura peste nişte şanţuri de scurgere sau peste culmi de pământ pentru ca vizitatorii să nu calce pe pietre. Oricum cele câteva plăcuţe cu rugămintea mută “Nu vă urcaţi pe ziduri!” rămân aproape invizibile şi bineînţeles indiferente pentru turistul român. Şanturile de scurgere ale vechii capitale dace, o inovaţie extraordinară pentru acea perioadă, sunt îngrădite cu nişte lanţuri şi păstrează în ele apa putredă de la ploile sau zăpezile proaspăt topite.
Ca să ajungi la For şi la fostele thermae trebuie să te deplasezi cam 800m mai în sus de complexul propriu-zis. E ca o plimbare plăcută prin sat; se trece pe lângă o livadă, pe lângă alte câteva ziduri antice, nesemnalate şi deci nenumite, apoi se traversează una din uliţele comunei şi hop! eşti în for. Fără porţi sau ziduri demarcatoare, fără lanţuri, fără…nimic. Mă întreb dacă cei care au case puţin mai la vale pot intra când au ei poftă în fostul for roman…Aici ar fi ceva mai multe de văzut, inclusiv inscripţii pe coloane, băile etc. Te poţi întinde pe iarbă, la plajă…
Plusuri ale complexului: eu zic că un mare plus este faptul că se păstrează! Undeva în comună există şi un muzeu arheologic, probabil cu mai multe vestigii adunate din vechea capitală dacică. Apoi să nu uităm faptul că întregul complex este inclus în patrimoniul UNESCO.
Minusuri: lipsa infrastructurii, a marcajelor/indicatoarelor, toaletele mult prea vizibile şi în aer liber, amplasate probabil la marginea fostului oraş antic, mormanele de moloz în lăsate lângă vestigii, preţul de 4 lei/ adulţi (pe care eu l-am simţit nejustificat dar l-am plătit în speranţa că se pot face mai multe pentru aceste vestigii). Vizitaţi totuşi Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cât mai este, şi poate vă faceţi drum şi pe la celelalte cetăţi dacice din apropiere!
Apollo
Muzeul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana era inchis pentru renovare (iunie 2010), si nu exista nici o perspectiva de a fi redeschis prea curand, motivul invocat fiind tot lipsa banilor.
Atentie la un detaliu: Sarmizegetusa Regia (cetatea lui Decebal de la Gradistea) este in patrimoniul Unesco (nu ca ea ar arata mult mai bine). Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu face parte dintre monumentele Unesco.