Dealul cu lilieci (Cernătești, Buzău)
În apropiere de Buzău există un deal cu lilieci.
Am trecut de câteva ori pe lângă indicatorul care arăta calea și de fiecare dată mă lua puțin cu fiori la gândul unui deal cu o grotă plină de lilieci. Indicatorul avea și o poză, pe care însă, o ignoram cu succes.
Mintea mea se tortura singură cu toți liliecii cocoțați pe deal. Conștientă fiind că liliecii trăiesc aproape exclusiv în peșteri, nu îmi puteam închipui că altceva ar exista acolo sus pe deal.
Până când, aflându-mă din nou prin zonă, mi-am acordat răgazul să mă uit pe indicator să văd despre ce „monștri” e vorba.
Cum și când să ajungi la rezervația de liliac?
Dealul cu tufe de liliac străjuiește satul Cernătești, de care-l despart aproximativ 4 km de drum neasfaltat, care e practicabil atât la picior, cât și cu mașina. Dacă nu gonești pe șoseaua principală, indicatoarele apar o singură dată pe ambele sensuri de mers și sunt oarecum vizibile.
Cum anume să urci e o decizie uneori grea. Fie o iei pe jos, sub soarele dogoritor, dar cu protecția adecvată și o sticlă de apă, ca să te bucuri de natură. Fie o iei cu mașina, o prafuiești serios, îi prăfuiești și pe alții și te privezi de niște aer curat.
Liliecii trebuie surprinși neapărat în cele 2,3 săptămâni cât sunt în floare. Pentru că acești liliecii din specia Syringa vulgaris se pot admira în toată splendoarea doar câteva săptămâni pe an, în funcție de vreme.
Luna mai ar fi ideală pentru înflorire, dar unele soiuri înfloresc și mai târziu. Florile roz, albe, roz-albe se deschid mai repede, cele movulii mai așteaptă. La fel ca în cazul rezervațiilor de narcise, unde poți să ai surpriza să nu vezi nici măcar una, și cu liliacul poți doar să-ți încerci norocul.
Rezervația nu beneficiază de protecție naturală (umbra unei păduri), astfel încât condițiile meteo contribuie din plin la perioada de înflorire. Din păcate, eu am ajuns când deja florile erau aproape trecute (iulie), deși se mai puteau surprinde tufe mari parfumate care atrăgeau albinele.
De sus, mi-am dat seama că dealul însoțește practic comuna Cernătești de-a lungul ei înspre Buzău, pe o suprafață de 3 hectare. Din câteva puncte se deschide o panoramă foarte frumoasă deasupra caselor și a cursului râului Slănic.
Zona a fost declarată rezervație naturală în anul 2000 și curpinde și alte specii de arbori. Nu este foarte vizitată, însă recomand cu căldură dealul cu lilieci dacă ești în trecere și îți poți rupe câteva ore din timp pentru o plimbare.
De asemenea, recomand cu căldură să nu rupi florile oricât de tentant ar fi. Admirăm, mirosim și părăsim cuminți incinta!
Claudiu Constantin
Tot despre Cernătești: https://www.buzaulinreportaje.ro/interviu/interviu-cultural/exclusiv-la-cernatesti-omagiu-pe-unde-radio-in-anul-o-suta-al-tarii/