Cum sortez gunoiul. Și unde îl duc.
De la 1 iulie, potrivit Legii deșeurilor (211/2011), autoritățile locale ar fi trebuit să asigure mijloacele necesare în vederea colectării selective a deșeurilor, precum și un plan de recalculare, conform unor criterii, a taxei de salubrizare. Teoretic. Dar, până să fie colectate de autorități, deșeurile trebuie să pornească deja sortate din casele noastre, nu-i așa?
Așadar, sunt curioasă câți dintre noi sortăm gunoiul, chiar dacă nu avem o infrastructură bine pusă la punct în acest sens? Sau câți dintre noi utilizăm cele câteva centre de colectare selectivă, pe segmente de deșeuri? Sau câți dintre noi așteptăm supereroi, vorba unei campanii a unui ONG, care să ne spună să facem asta?
Să zicem că de mâine, sau chiar de azi, avem totul implementat, cu tomberoane, cu pungi colorate, cu ce vreți. Cât de pregătiți (sau să zic educați?) suntem noi, cetățenii? Personal, la început nu mi s-a părut foarte ușor să strâng PET, sticlă, hârtie, plastic și compost – toate separat. Din lipsă de spațiu, în primul rând, și, desigur, din obișnuință.
Apoi, dacă nu l-am sortat din casă, nimeni nu îl sortează la container (acum mai duce lumea fragmente de gunoi deja sortate și le pune corect, în containerele speciale). Mulți dintre vecinii mei (dintre care unii încă golesc coșul în ghenă) vor arunca în primul container, oricare ar fi el, din comoditate. Așa cum azi se mai îndeasă saci cu gunoi în clopotele speciale puse în câteva locuri, prin orașe.
Am văzut infrastructură în acest sens la Bonțida, în Cluj. Și în localitatea Băbana, în Argeș. În București n-am văzut un sistem bine marcat și comunicat către populație, mai ales că ar trebui să existe o educare mult mai susținută decât niște clopote sau containere colorate, care ulterior sunt colectate tot la grămadă. La mine în bloc s-a început timid printr-o ședință în care s-a anunțat închiderea ghenelor și betonarea unei platforme în spatele blocului. Deocamdată cred că s-a pregătit doar platforma. La Târgu Mureș existau până de curând centre Sigurec, care au fost închise din cauza unor modificări legislative care nu mai permiteau funcționarea lor.
În firma în care lucrez cică se sortează gunoiul. Avem coșuri separate pentru hârtie și plastic/metal. Ba chiar noi, mari, marcate. Tind să zic că circa jumătate din gunoiul aruncat vine astfel sortat. Dar….surpriză. Personalul de serviciu, când strânge gunoiul din coșurile mici, adună în același sac și gunoiul sortat. Am întrebat de două ori de ce. Cică îl mai sortează jos, la baza cladirii, unde există containere speciale. Deci într-un exces de zel, noi sortăm de două ori. Am scris de două ori responsabilului de logistică din firmă. Niciun răspuns până acum.
Însă până să vină acești „supereroi” care să implementeze o infrastructură sau să colecteze selectiv, putem începe chiar noi, măcar să ne exersăm mâna și să creăm condițiile necesare. Colectarea selectivă este un obicei care se învață în timp. La o ședință de filială USR la care am participat de curând s-a discutat despre legislație sau programe de aplicare a legii în acest sens, dar nimic despre ce ar trebui să facem noi, ca cetățeni. Las, totuși, aici un ghid foarte succint.
Eu strâng separat PET-uri, plastic, sticlă, becuri/neoane, baterii și hârtie. PET-uri și sticlă într-un sac de gunoi (strâng mai mulți în mașină), plastic într-un coș mic, care stă pe lângă coțul de deșeu menajer, hârtie într-o pungă de cadouri. Părinții mei au un sistem asemănător.
Unde le duc în București? Pe lângă clopotele amplasate aiurea prin intersecții din București, există mai multe locuri unde se poate recicla pe segmente – o hartă utilă aveți aici, deși încă nu este complet updatată după desființarea stațiilor Sigure PRIME (care urmează să fie finalizată până la finalul lunii martie 2020). Sticla și becurile/neoanele le duc la Lidl. Bateriile sunt strânse în containere speciale în firma în care lucrez. Știu că în Kaufland existau (și) containere pentru aparatură electrică. În sectorul 4, cunosc două centre de reciclare diverse tipuri de metal, maculatură și baterii auto pe străzile Alunișului și Șos Viilor (în zona intersecției cu Str. Dr. C-tin Istrati). Mai știu centrul de colectare din apropiere de metrou Brâncoveanu, str. Pictor Ștefan Dumitrescu (sector 4) sau unul pe Calea Călărași (sector 2, între stațiile de tramvai Hala Traian și Piața Sf. Ștefan).
Deci, vă propun să începeți de azi, dacă nu ați făcut-o, să sortați deșeurile la voi în casă sau la birou. Există coșuri compartimentate pe emag, care încap ușor într-o mască clasică de chiuvetă. Inclusiv cu capac care se ridică automat când trageți coșul afară. Maculatura nu ocupă foarte mult, iar plasticul se poate plia foarte ușor. Se poate; trebuie doar să începeți și să vreți. Și să nu așteptați nici după autorități, nici vreo răsplată materială (unii se mai împiedică de stimulentul financiar). Răsplata e mediul mai curat; nu ține de foame, dar ține de sănătate.