Lacul Vulturilor: un traseu pentru începători (și nu numai)

camp flori lacul vulturilor

Crasna (jud. Covasna) – Poarta Vânturilor – Lacul Vulturilor (jud. Buzău); 10km, din care 5 km practicabili cu mașina până la al doilea pod pe râul Crasna; marcaj triunghi albastru + cerc roșu; diferență de nivel de +300m; timp cca 5.5-6h dus-întors.

O drumeție ușoară, de o zi, spre Lacul Vulturilor pe care îmi doream de multă vreme să o fac, mai ales că se află în județul Buzău, pe care îl consider un județ prea puțin promovat, cu o infrastructură îngrozitoare, însă cu foarte multe resurse turistice.

(Am făcut o campanie de strângere de fonduri pentru Ținutul Buzăului, și aș face-o din nou, oricând, tocmai pentru că am mare încredere în potențialul turistic al zonei.)

Traseul este bine marcat, pe un drum unde, în mod paradoxal, „circulația publică [este] interzisă”, și merge cam 80% prin pădure. Se iese în platou, de unde nu mai e mult până la lac. Chiar dacă cerul e oglindă și soarele arde, în platou sunt foarte mari șanse să bată vântul, astfel că nu se simte căldura. Iar temperatura este excelentă.

Recomand traseul dacă:

  • vrei o drumeție foarte lejeră, inclusiv pentru nivel începător (chiar dacă există o porțiune de urcuș mai intens pe drumul forestier din pădure);
  • vrei un traseu pe care să mergi cu copii, cu cățel, cu purcel;
  • vrei un traseu de o zi;
  • vrei un traseu mai puțin popular (deși, fiind drum forestier, urcă neașteptat de multe; mașini 4×4 și ATV-uri).

Nu recomand traseul dacă:

  • te plictisești la o drumeție prin pădure;
  • cauți peisaje spectaculoase;
  • ai fobie de „pantofari” pe munte (cum ziceam, e un traseu foarte accesibil);
  • nu vrei să cari apă după tine (există o singură sursă de apă pe traseu, la ieșirea din pădure, însă trebuie să știi sigur locul).

Desigur, se poate sta și cu cortul pe lângă canton. Traseul se poate face și în circuit, cu alte două trasee de la Cabana Valea Neagră (dungă roșie sau punct roșu).

Bonus: La ieșirea din pădure, este o stână cu mulți câini. Câinii latră, dar nu se depărtează de stână, iar ciobanii au grijă să iasă în întâmpinarea turiștilor. Îi puteți întreba de brânză de oi și urdă (20 RON/kg) și probabil de lapte. Când am fost eu, aveau brânză, însă nu am luat la dus, iar la întors ne-au zis că șeful luase toată brânza să o ducă jos…Deci puteți spune (chiar insista) că vreți să cumpărați la întoarcere, să păstreze.

5 thoughts on “Lacul Vulturilor: un traseu pentru începători (și nu numai)

  1. Catalina

    Buna Sinziana,

    Cum e un traseu pt incepatori? Am facut si eu traseul ieri, dupa ce am citit pe mai multe bloguri (printre care si pe al tau) ca e usurel si, ok, nu e un traseu tehnic, din punctul asta de vedere un incepator ar putea sa il faca fara probleme, insa e un traseu dificil. 8km de urcare incontinuu, dintre care vreo 4-5 fff abrupt. Am urcat echuvalentul a 312 etaje in total (e drept, din Crasna, nu ne-a tinut masina pana sus). A meritat si mi-a placut traseul, insa sub nicio forma nu recomand cuiva fara conditie fizica.

    1. Sînziana

      Buna. Multumesc de opinie. Desigur, poate avem pareri diferite despre ce inseamna un traseu montan (adica nu o drumetie usoara, pana pe Tampa). Dar diferenta de nivel este mica. Da, ai o urcare la inceput, dar ai si o recuperare foarte lunga dupa iesirea din padure pana la lac. Imi mentin parerea ca este un traseu de nivel incepator. Si da, conteaza mult portiunea aia pana la pod, care iti ia din energie, fiind teribil de plictisitoare.

      1. Coltanel

        Buna Sînziana, Catalina

        Numele meu este Laurentiu si intentionez sa fac si eu acest traseu wk urmator.
        Si cum nu ma vad facand 20 km pe jos cat ar insemna traseul dus intors, sunt interesat sa aflu, chiar se pot face cu masina primii 5 km ?

        Multumesc si scuze de deranj.
        O zi frumoasa !

        1. Sînziana

          Salut. Da, se poate face începutul de drum cu mașina – însă cu una cu șasiul mai ridicat. Cred că noi am fost cu un Ford. E un drum pietruit, dar cu mari denivelări pe alocuri. Doar de nevoie să faci drumul ăsta pe jos. În orice caz, mergeți cu mașina ușor, atât cât ține; iar dacă duce până la pod, cu atât mai bine.

  2. catalin

    Intenționez să fac o drumeție la Lacul Vulturilor weekend-ul viitor, este cineva amator?

Leave A Comment