Ocolul Tâmpei în 3.5 ore
Traseul de pe Tâmpa nu înseamnă doar releul de televiziune, Restaurantul Panoramic și soclul cu literele care compun numele Brașovului. Tâmpa e un munte care nu trebuie neapărat urcat; poate fi și ocolit urmând o serie de trasee marcate în totalitate.
Traseul care merge pe sub Tâmpa poate fi străpuns din mai multe direcții pentru a se face un ocol și a ajunge în același punct. Sunt cam 10 kilometri, care se parcurg aproximativ în același interval de timp cât durează o sesiune de shopping în mall. Însă cu beneficii mai multe.
Timpul de parcurgere este, desigur, relativ, și depinde de mai mulți factori. Eu n-am inclus și urcarea pe vârf pentru că nu o aveam în plan, dar cu siguranță într-o zi cu mai multă lumină se poate face.
De ce ai ocoli Tâmpa?
Ca să n-o urci, de exemplu. Sau ca să faci puțin mai mult decât o simplă plimbare. Ca să găsești toate căile de a urca până în vârf. Ca să descoperi alte poteci marcate din jurul Brașovului. Ca să-ți dai seama că pe o cărăruie se pot afla în același timp și copil, și câine, și părinți, și bunici, și bicicliști, și alergători, și îndrăgostiți, și simpli plimbăreți. Și nu în ultimul rând, ca să omori plictiseala.
Ocolind Tâmpa, atingi toate punctele cardinale. Dacă o faci dinspre Valea Cetății spre centru și iar Valea Cetății e ca și cum ai alerga după soare. Mai întâi ai soarele în lateral-față (cu excepția cazului în care mergi la prânz, când e în înaltul cerului). Apoi intri într-un con de umbră cum te apropii de centru. Pe când ajungi spre Schei și pe mai departe spre șa, prinzi din nou lumina în față, de data asta lumina caldă de apus.
Vegetația diferă în funcție de zona în care te afli. De altfel, muntele prezintă o biodiversitate extrem de bogată, cu cinci tipuri de habitate naturale, cu numeroase specii de arbori, de la molizi și pini, la aluni și migdali pitici. Speciile de flori și ierburi sunt încă și mai variate, însă deocamdată n-au înflorit. Wiki zice că pe Tâmpa cresc sânziene albe (Galium mollugo) – trebuie să le caut mai la vară!
Zgomotele orașului pătrund înfundate până la tine și mai degrabă îți auzi pleoscăitul propriilor pași prin noroiul cărării sau conversația altor trecători.
Poate fi aglomerat pe unele porțiuni, la fel cum poate fi pustiu pe altele. Poți găsi puncte unde să te oprești și mai mult decât să-ți tragi răsuflarea, chiar să te reculegi preț de câteva minute bune, până ca liniștea să fie tulburată de altcineva.
Localnicii s-au plicitist de poze, așa că nu se înghesuie nimeni la selfi-uri, blocând poteca aiurea. Alergătorii își văd de traseul lor, fiind contratimp.
Ocolind Tâmpa, nu poti decât fie să mergi mai departe, fie să cobori în oraș. Pentru că băncuțe sau locuri de popas nu-s, cu excepția urcării dinspre Schei.
E-adevărat că nu ai parte de senzații nemaipomenite ocolind Tâmpa, dacă asta cauți. Nu vei răsufla greu, nu-ți vei scoate plămânii afară. Singurele urcări sunt spre Șaua Tâmpei, fie dinspre Schei sau dinspre Valea Cetății.
Dar cu siguranță ai parte de o plimbare pe cinste…
E important totuși de ținut cont că deși pare o plimbare (mă rog, e o plimbare), nu ar trebui subestimată. Spre Valea Cetății te poți oricând împiedica de o rădăcină de copac care ține cu tot dinadinsul să-și croiască loc peste potecă și mai jos de ea.
Apoi, nu se știe cum îți fuge piciorul pe partea nordică, mai ales dacă e puțin ghețuș. Imediat te fură panorama orașului și haț! ai și călcat greșit. Iar pe sud ești doar tu cu tine și cu foșnetul pădurii pe porțiuni întinse.
Apreciez faptul că turistii care vin și se cazează la Tâmpa Residence vor să încerce o altă urcare decât cea pe trepte. Dar urcarea dinspre Valea Cetății trebuie făcută imediat după ce ai băut cafeluța, nu după ce ai mâncat și ciorba și ți-ai făcut siesta. Altfel, cu siguranță te va prinde noaptea în lunile de iarnă.
Adevărul este că în lipsa unor indicatoare (eu n-am vazut) așa cum se găsesc spre Schei sau spre partea nordică, mai populară și mai turistică, nici nu-ți poți face o idee. Și nici n-o s-o tai pe orice cărare îți iese în cale, cum poate și-ar permite loclnicii.
Traseul e și pe Maps, e și marcat, așa că pune-ți bocancii ăia de oraș și dă un ocol Tâmpei în orice direcție, în orice anotimp!