Hai la bragă bună!
De curând am descoperit în Galați un producător de bragă, pe care-l recomand cu încredere. Nu știu dacă e singurul sau cel mai bun, însă pot să vă spun despre braga (bună) pe care o fac soții Ismail în laboratorul lor.
Bragă, socată, ghimbirată
Cred că prima oară am auzit de bragă și bragagii din cărți. La Tg. Mureș, oraș prea puțin atins de influența turcească, braga e prea puțin cunoscută și nici nu exista nostalgia acestei băuturi răcoritoare atât de populară, odinioară, printre bucureșteni și dobrogeni.
După ce-am venit în București, mi-au mai povestit și părinții mei că în vremea studenției lor, braga era ieftină, se găsea peste tot, și era la mare căutare mai ales vara. Am încercat-o cu prima ocazie și m-a surprins plăcut. Acum ceva ani am băut pentru prima oară bragă în Cișmigiu, la o terasă. Acum nu se mai găsește. Am găsit, ulterior, la un restaurant turcesc de pe Lipscani – restaurantul e tot acolo, însă braga a dispărut din meniu. Vara, se vinde bragă la shaormeria de lângă Spitalul Colțea (adusă tot de la Galați).
Ca să elimin misterul – pentru că am constatat că multă lume din jurul meu nu a auzit de ea – braga e o băutură răcoritoare, de origine turcească, făcută – în principiu – din amestec de tărâțe, apă și zahăr (după diverse rețete). Are proprietăți digestive și multe vitamine, și este o alternativă excelentă și naturală la orice altă băutură acidulată modernă (asemenea socatei). Se consumă în prezent și în alte țări din sud-estul Europei.
Nu vă lăsați înșelați de culoarea prea puțin apetisantă a băuturii, care e dată de tărâțe și drojdie. Braga are un gust plăcut, ușor înțepător dacă o lăsați să fermenteze una, două zile, și exact atât de dulce pe cât trebuie. Feedback-ul pe care l-am primit de la cei care au încercat-o prima oară a mers până la asemănarea cu mustul. Eu aș zice că are gust de drojdie dulceagă, însă nu-i pot găsi asemănare. Chiar dacă gusturile nu se discută, gustul de bragă e destul de aparte și poate fi alterat prin diverse intervenții.
Soții Ismail, despre care ziceam inițial, comercializează atât bragă dulce cât și fermentată, făcută în laboratorul propriu și care are o valabilitate de șapte zile. Iar dacă vă fac cu ochiul și alte băuturi pe care le produc, găsiți la ei și socată sau ghimbirată, printre altele. Eu le-am încercat și pe acestea din urmă, și pot spune că socata a fost excelentă, iar ghimbirata nu are gustul acela pătrunzător de ghimbir, ci e destul de ușoară.
Dacă nu sunteți din Galați sau nu aveți drum pe-acolo, o pot trimite și în țară, ambalată frumos, prin curier. Costă 10 lei sticla de 2 litri, deci 5 lei/litrul. La comanda online, se ia un minim de 4 litri de bragă, socată sau ghimbirată. La fiecare litru se adaugă un cost de curier.
Iar dacă le treceți pragul laboratorului, soții Ismail nu vă lasă fără o degustare din tot ce produc, încât cu siguranță veți cumpăra și de-altele. Recomand cu drag!
MARIANA Ismail
Buna ziua!
Sunt Mariana Ismail de la Bragabuna.
Surpriza inceputului de an a fost articolul dumneavoastra despre noi si munca noastra. Desi scris cu multa vreme in urma(Mai 2018), nu stiu de ce nu am stiut nimic despre el.
Va multumim mult pentru cuvintele frumoase si va dorim ca anul in care abia am pasit sa va aduca bucurii macar pe masura descoperirii pe care am facut-o noi.
Cu mult drag, Mariana si Dilaver Ismail
Sînziana
Bună ziua. Îmi cer scuze pentru reacția foarte, foarte întârziată. Mă bucur că l-ați descoperit, la fel de mult cum m-am bucurat eu să descopăr braga și socata făcută de dvs. Am servit toți colegii de birou cu un păhărel de bragă în acea zi; pentru mulți a fost o noutate. La momentul acela, în București încă mai existau câteva locuri unde se vindea (eu știam vreo 3). Acum nu mai sunt, din păcate.